Den som inte har lust att bära glasögon hela tiden trots en synnedsättning gör klokt i att välja kontaktlinser. Men varifrån kom idén till kontaktlinserna? Vilka skillnader finns mellan mjuka och hårda kontaktlinser? Och hur sköter jag linserna på rätt sätt?
Kontaktlinsernas ursprung
Redan år 1508 gjorde Leonardo Da Vinci ett flertal experiment rörande synstyrka, och med vattenfyllda glasskivor lade han grunden till utvecklingen av kontaktlinserna. Många filosofer, forskare och vetenskapsmän sysselsatte sig i århundanden med detta tema – de teoretiska kunskaperna fanns, omsättningen i praktiken gick dock långsamt. De första bärbara kontaktlinserna utvecklades tillslut på 1800-talet och bestod av glasskivor som var bredare än 20 millimeter och täckte nästan hela ögat. Dessa så kallade sklerallinser kunde dock endast bäras maximalt två timmar eftersom storleken och materialet irriterade ögat. När Carl Zeiss år 1911 konstruerade formanpassade linser i olika styrkor nåddes ytterligare en milstolpe. Men glaslinserna var fortfarande obekväma, farliga och inte ämnade för längre bärtider.
Utvecklingen tog ännu ett språng år 1936 när optikern William Feinbloom använde polymetylmetakrylat, även känt som plexiglas, som material. Tolv år senare patenterade Kevin Tuohy den första linsen som var gjord helt i plast och bara täckte hornhinnan. Genom att reducera diametern till ca 10 millimeter möjliggjordes en bärtid på upp till tolv timmar. Forskaren Otto Wichterle kom dessutom på idén att använda hydrofil gelé vid produktionen av linser. 1959 utvecklade han en kompatibel hydrogel av hydroxyetylmetakrylat (HEMA) såväl som en maskin med vilken man kunde producera de moderna och mjuka linserna i serie. Dessa linser vidareutvecklades och optimerades senare av flera forskare för att uppnå bättre bärkomfort och kvalitet. Linserna blev allt tunnare och mjukare och kan idag korrigera ett flertal synnedsättningar.
Mjuka eller hårda kontaktlinser?
Idag skiljer man mellan mjuka och hårda kontaktlinser. Vilken typ av kontaktlinser som är den rätta får man reda på vid ett besök hos en optiker eller ögonläkare, efter det att hornhinnan undersökts och dioptristyrkan fastställts.
Mjuka linser är större än hårda och mer flexibla i sin form. De anpassar sig till hornhinnan och suger sig fast på den, vilket gör att risken att de faller av är mycket liten. För personer med känsliga ögon och för dem som idrottar mycket passar dessa linser särskilt bra. I allmänhet släpper mjuka linser igenom mindre syre. Idag består dock många linser av moderna material såsom till exempel silikon-hydrogeler som har en god syregenomsläpplighet. En nackdel hos de mjuka linserna är att de behöver vätska för att behålla sin form. Vätskan tar de från ögonen vilket gör att ögonen torkar ut snabbare.
Hårda kontaktlinser kallas även formstabila linser. De individanpassas oftast, har en mindre diameter och består av syregenomsläppande plastmaterial, vilket gör att de inte anpassar sig till ögat lika flexibelt som de mjuka linserna. Linserna ligger förhållandevis löst på tårfilmen och tårvätskan har fritt spelrum under dem. Eftersom ögonen på detta sätt hela tiden försörjs med fukt och syre passar de hårda linserna särskilt bra för personer som har torra ögon.
Dags-, vecko- eller månadslinser?
Vid valet av de rätta kontaktlinserna är det viktigt att tänka på vad man behöver kontaktlinserna till – det avgör nämligen om man ska välja dags-, vecko- eller månadslinser.
Om kontaktlinserna bara används då och då, som till exempel vid idrott eller fest, bör man välja dagslinser eller veckolinser. Dagslinser, även kallade endagslinser eller engångslinser, tas direkt ur förpackningen som består av en plastbehållare med vätska i. De är gjorda för att användas vid en dag eller ett tillfälle för att sedan slängas. Vill man bära sina kontaktlinser flera gånger i månaden rekommenderas veckolinser. Dessa kan bäras 12 timmar om dagen i två veckor eller dygnet runt i en vecka. Månadslinser kan däremot användas upp till 31 på varandra följande dagar. Man ska dock beakta att bärandet av kontaktlinser i längden är ansträngande för ögat.
Konsultation av ögonläkare eller optiker rekommenderas alltid innan du väljer linssort.
Professionell rengöring och skötsel
Dagslinser slängs efter en dag och behöver därför ingen särskild skötsel, såvida inte dessa tas ut för en kort tid, till exempel vid en middagslur. Återanvändningsbara linser (vecko- och månadslinser) behöver dock vårdas på ett adekvat sätt för att garantera friska ögon. Allmänt gäller att händerna måste tvättas noggrant innan man rör vid linserna.
Reningsförfarandet
En manuell rengöring reducerar antalet bakterier avsevärt. Härtill läggs linsen på en tvättad handflata och några droppar rengöringsvätska hälls på linsen. Med fingret gnuggas lösningen försiktigt in och spolas av med ny rengöringsvätska efter ca 20 sekunder. Därefter förvaras linserna i en desinficerande lösning för att eliminera de sista skadliga mikroorganismerna. Ofta är det rekommenderat att kontaktlinserna förvaras i lösningen över natten. Innan kontaktlinserna sätts in igen måste resterna av desinfektionsmedlet spolas av med en koksaltlösning. Eftersom tårvätskan innehåller olika proteiner som avlagras på kontaktlinserna, rekommenderas att linserna rengörs med en speciell proteinborttagare varje vecka. Rengöringsmedlet innehåller enzymer som sönderdelar proteiner och avlägsnar proteinrester, så att risken för allergi och ögonsjukdomar minskar.
Det är även viktigt att inte glömma bort skötseln av kontaktlinsbehållaren. Behållaren ska inte spolas med kranvatten eftersom det finns bakterier i kranvattnet som kan överföras till linserna och skada ögonen. Speciella rengöringsmedel och koksaltlösning samt regelbundna byten av behållare rekommenderas.
Lösningarna
Det finns många olika skötselmedel som är ämnade för olika typer av kontaktlinser. För rengöring och skötsel av mjuka kontaktlinser finns all-in-one-lösningar som möjliggör att samma lösning kan användas till alla nödvändiga reningssteg. Peroxidsystem, där rengöringen sker med väteperoxid, ämnar sig för såväl mjuka som hårda kontaktlinser. Vid rengöring med väteperoxid ska ett visst förfarande efterföljas för att undvika skador, vilket gör det mycket viktigt att bruksanvisningen läses noggrant. Hårda kontaktlinser kräver dessutom speciella skötselmedel bestående av separata förvaringslösningar och rengöringslösningar. Kombilösningar finns dock även att tillgå för hårda linser.
Byte från glasögon till kontaktlinser – detta bör du tänka på
Den som bär glasögon har redan ett glasögonrecept. Styrkorna i glasögonreceptet kan dock inte appliceras på kontaktlinser direkt. Först måste en kontaktlinsanpassning göras genom en ögonkontroll, eftersom glasögon sitter flera millimeter från ögat medan kontaktlinser ligger direkt mot ögonen.
Vid en ögonkontroll hos en läkare eller optiker undersöks följande faktorer:
- Närsynthet eller långsynthet.
- Astigmatism och hornhinnans radie.
- Mängd tårvätska.
- Ögats känslighet.
Resultaten från ögonkontrollen visar hur kontaktlinserna ska konstrueras för att ge en optimal synstyrka, god anpassningsförmåga samt för att garantera bärkomforten.
Fördelar och nackdelar med kontaktlinser
Fördelar:
- De korrigerar ditt synfel utan att synas.
- Kontaktlinser faller mycket sällan från sin plats och immar inte igen.
- De stör inte vid idrott.
- Normala solglasögon utan styrka kan bäras utan problem med kontaktlinser.
- För känsliga ögon finns syregenomsläppliga linser.
- Synfältet inskränks inte (som ibland är fallet med mörka eller stora glasögonbågar).
- Det finns färgade linser som kan ge dig en annan ögonfärg (gäller även för personer utan synnedsättning).
Nackdelar:
- Alla kontaktlinsbärare som har en stark synnedsättning behöver även ha glasögon.
- Genom att ha linser på ögonen minskar syretillförseln till ögonen, vilket gör att man inte kan bära linser över obegränsad tid.
- En lång invänjningsperiod krävs (speciellt för hårda linser).
- Skötseln av kontaktlinser är tidskrävande.
Kontaktlinser hos Edel-Optics
Är du också på jakt efter nya kontaktlinser? Ta då gärna en titt i vår shop. Hos oss finns ett stort urval av kontaktlinser från högkvalitativa märken såsom Johnson & Johnson, Cooper Vision och Alcon.
Leave a Comment