Vattensport:
Vattensport som dykning eller surfing kan utan vidare utföras även av glasögonbärare. Du bör endast simma utan synhjälp om din synnedsättning inte är utpräglad. Annars kommer du garanterad känna dig osäker i vattnet. Dessutom gör det skillnad om du befinner dig i friluftsbad eller i öppet vatten.
Hur kan man garantera en klar sikt i vatten även för glasögonbärare som är rädda om sina glasögon eller kontaktlinser? I simbassänger finns möjligheten att bada med normala glasögon, även om detta inte är att rekommendera. Dykning och hopp från trampolin är en direkt dålig idé. Även vid simning i öppet vatten är glasögon opassande – en våg räcker för att du ska förlora glasögonen i vattnet, och att söka rätt på dem på havs- eller sjöbottnen brukar inte vara lätt. Kontaktlinser är här ett bra alternativ. Kombinerade med simglasögon garanteras en klar sikt samtidigt som simglasögonen skyddar mot vatten. Linserna bör inte komma i kontakt med vatten. Hårda kontaktlinser kan lätt spolas ur ögonen och en förlust vore förarglig, inte minst för att kostnaden för dessa är relativt stor. Mjuka kontaktlinser är däremot inte lika rörliga när de är placerade mot ögat. Vattenkontakt kan även ändra passformen på linserna och göra dem odugliga att använda. Vidare kan bakterier från vattnet fastna på linsen och orsaka ögoninflammation vid vidare användning. Mycket grundlig rengöring och desinficering är därför nödvändigt efter varje badtillfälle. Enklare är det om du väljer att använda engångslinser. Dessa kan slängas direkt efter du badat och det är inte hela världen om du tappar dem. Användning av simglasögon när man bär linser är definitivt att rekommendera. Ett klokt alternativ för dem som ofta hoppar i vattnet är simglasögon med synstyrka. Simglasögon utrustade med vanligt förekommande synstyrkor kan du hitta i sportaffärer. Med dessa har man synhjälp och vattenskydd i samma glasögon. Detsamma gäller även för dykarglasögon med synstyrka.
Cykelsport:
Inte bara nedfallande grenar kan hindra framfarten för cyklister. Ett par vanliga glasögon kan vara ett lika störande moment: fel toning kan förvränga synen, ögonen kan tåras på grund av luftdrag, glasen immar igen eller släpper in bländande ljus. UV-strålar belastar ögonen genom solljus som faller in från sidorna, glasögonen trycker eller halkar av vid rörelse. Ibland passar glasögonen inte heller under cykelhjälmen.
Du bör inte använda dina vardagsglasögon vid cykling, eftersom dessa inte är skapta för att klara sådana belastningar. De riskerar att halka av och imma igen, vilket utgör en risk för både cyklisten och medtrafikanter om olyckan skulle vara framme. Det finns även en annan anledning till varför man ska bära glasögon vid cykling: bra syn är en förutsättning för att prestera på topp. Generellt bör sportglasögon vara lätta och sitta bekvämt, så att de även under längre pass inte känns störande. Hög komfort uppnås genom justerbara näskuddar och skalmar. Modeller med svettblockerare hindrar att väta rinner in i ögonen. Såväl glas som ram består av hållfast plast som exempelvis polykarbonat – metalldelar av glas används inte eftersom de utgör en signifikant skaderisk. Polykarbonatglas ska alltid vara försedda med ett hårdskikt, eftersom de lätt får repor. Sportglasögon har en böjd form som fungerar som ett skyddsvisir. De håller inte bara vind, vatten och smuts borta, utan skyddar även mot skadliga UV-strålar och minimerar störande bländning. Glasögonen bör omsluta ansiktet utan att beröra ögonfransarna. Glasögonen måste sitta stadigt, även vid ryckiga rörelser. Skalmen bör gå runt örat. Ett utbytbart elastiskt band bakom huvudet, en väl anpassad ram och små greppkuddar på skalmarna gör att de sitter säkert på ansiktet. Glasen får inte imma igen, därför måste sportglasögon ha god genomluftning. En speciell glasbeläggning förhöjer denna effekt. Färgen och intensiteten i glasens toning ska anpassas efter sportart och förväntad ljusintensitet. Flexibla utbytessystem är därför många gånger att föredra.
Idag finns det ett stort utbud av sportglasögon för alla typer av sport. Det finns renodlade sportsolglasögon som kan kombineras med individuell synstyrka. Det finns sportglasögon för inomhus och utomhus samt särskilda modeller för vatten- och vintersport. För de sporadiska hobbyidrottarna passar oftast ett par enkla sportglasögon. Viktigt att notera är dock att ju mer speciell en sport är och ju intensivare den bedrivs desto viktigare är det att glasögonen väljs ut med omsorg, för att säkerställa att de möter dina behov på ett optimalt sätt. Även om stilen är viktig ska säkerheten alltid komma i första hand när du väljer dina sportglasögon.
Leave a Comment