Man får god syn av morötter. Läsning i mörker skadar ögonen. Detta och annat har vi alla hört. Men vad är sanningen bakom dessa visdomar? Vi sätter här de sju allra mest populära myterna på prov.
Dina ögon i en mytkoll
Sju legender – sju svar
Myt ett: ”Felaktig styrka på glasen skadar dina ögon.”
FEL
Glasögon som inte har rätt styrka kan leda till suddig syn eller trötta ögon, men detta skadar inte ögonen eller synen permanent. Däremot ger dig en skarp och klar bild av världen definitivt ett försprång – därför är det så viktigt att du har rätt styrka på dina glasögon. Observera att det definitivt kan påverka ögonen om glasögonen är felaktigt inställda hos barn, eftersom barnets syn utvecklas successivt. Här kan korrekt slipade glasögon till och med hjälpa till att utveckla en optimal synförmåga.
Myt två: ”Om du äter morötter får du bra ögon.”
RÄTT
Att äta morötter regelbundet är faktiskt bra för ögonen. Men om du tror att du kan bli av med dina glasögon genom att äta mycket morötter har du fel. Synen främjas endast av konsumtionen av morötter på grund av vissa vitaminer och näringsämnen som de innehåller. Morötter innehåller värdefull betakaroten (A-vitamin) som näthinnan behöver för att fungera ordentligt. Lika bra för ögonen är till exempel grönkål, brysselkål eller spenat. Konsekvenserna av A-vitaminbrist visar hur viktigt A-vitamin är för ögonen. Brist på A-vitamin är fortfarande en vanlig orsak till blindhet hos barn i utvecklingsländerna.
Myt tre: ”Att läsa i mörkret skadar ögonen”
FEL
”Det är bäst att du sätter dig vid skrivbordet för att läsa och att du tänder ljuset”, brukade mina föräldrar säga till mig när jag ville dra mig tillbaka under täcket med min favoritbok. Faktum är att det än idag inte finns några bevis för att läsning i dåligt ljus skadar ögonen permanent. Det innebär dock en större belastning för ögonen. Som ett resultat av ansträngningen blir ögonen snabbare trötta och du kan få huvudvärk. Men du blir inte närsynt på grund av detta.
Myt fyra: ”Glasögonbärare är speciellt smarta.”
(tyvärr) FEL
När du bär glasögon verkar många människor tro att du är särskilt smart. Även om detta uttalande är en fin komplimang, gäller det inte alla personer som bär glasögon. Men det finns ett samband: smarta personer läser vanligtvis mer än personer som är mindre intresserade av att bilda sig. Läsning, särskilt på datorn, kan nämligen ha en negativ inverkan på ögonen, vilket i slutändan leder till att man behöver glasögon. Det är inte för inte som vissa bär glasögon med fönsterglas för att se smartare ut.
Myt fem: ”Glasögon gör dina ögon lata.”
FEL
”Glasögon gör ögonen sämre” är något som säkert några av er har hört. Men blir dina ögon verkligen sämre när du bär ett synhjälpmedel som gör det lättare för dina ögon att se? Nej, glasögon påverkar inte en persons synnedsättning. De gör ögonen heller inte sämre eller bättre, även om det ibland känns så när man tar av sig glasögonen för en stund.
Myt sex: ”Framför allt äldre människor behöver glasögon.”
RÄTT
Äldre personer använder glasögon oftare än yngre personer. Orsaken till detta är en naturlig ålderssynthet (presbyopi) som förr eller senare drabbar de flesta av oss. Utvecklingen av synfel är dock inte nödvändigtvis åldersrelaterad; även spädbarn kan ha synfel. Presbyopi är inte en sjukdom, utan en naturlig utveckling. Ögats lins är ansvarig för att vi ska kunna se skarpt på olika avstånd. Linsen är flexibel och justerar sig (ackomodation). Detta leder till att ljuset i ögat bryts i olika grad och att ögat ser skarpt på både nära och långa avstånd. Med stigande ålder blir linsen mindre flexibel, vilket innebär att ögats anpassningsförmåga minskar.
Myt sju: ”Om du ser för ofta på tv får du fyrkantiga ögon.”
FEL
Hur ofta fick vi inte höra detta som barn? Det är naturligtvis inte möjligt att ändra ögonformen även om du tittar på tv flera dagar i sträck. Redan då stod det klart för oss att detta talesätt snarare syftade till att hindra oss barn från att titta för mycket på tv. Men våra föräldrar sade inte så utan anledning. Barns syn utvecklas och behöver därför tränas dagligen. Massor av motion utomhus tränar våra ögon. Att titta på tv tränar däremot ögat mycket mindre eftersom ögat alltid är fokuserat på en enda punkt. Detta kan leda till synfel.