Du är vad du äter – detta gäller självklart även våra ögon. Kanske undrar du inte bara hur man kan bli av med de extrakilon man lagt till under jul- och nyårshelgen, utan även vilka vitaminer som förbättrar synen? Inga problem. Vi berättar här för dig om vilka livsmedel som är hälsosamma och vad som är bra för ögonen – samt varför det är samma som gäller på tallriken som på nattklubben: It´s in the Mix!
I slutändan har våra ögon ett stort arbete att uträtta. Hela dagen lång jobbar ögonen för att se skarpt, för att anpassa sig till både solljus och mörker, för att klara av skärmens blåljus liksom UV-strålning, fotoblixtar eller kontaktlinser. Ögonen får sin paus endast när vi sover. Därför är det viktigt att hornhinna, lins och ögats övriga delar får tillräckligt med frisk luft och förses med viktiga vitaminer, mineralämnen och antioxidanter.
Vilka grönsaker är bra för ögonen?
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an
Klassikern som väl de flesta av oss känner till är morötter. Denna fräscha grönsak är mycket rik på betakaroten som vår kropp omvandlar till A-vitamin. Detta vitamin hjälper ögonen att producera vätska och att anpassa sig till skymningsljus. Brist på A-vitamin leder till att vi snabbt får trötta ögon och att det bränner i ögonen.
Följande grönsaker innehåller mycket betakaroten och vitaminer för ögonen: morötter, paprika, broccoli, tomat, spenat, mango och sötpotatis.
Ät gärna fåglarnas solrosfrön! Dessa innehåller nämligen förutom A-vitamin även B-vitamin som är så viktigt för synnerven (samt våra övriga nerver) för att den ska kunna bearbeta våra sinnesintryck och vidarebefordra dessa.
I produkter från djurriket (kött, fisk, ägg, mjölk) men även i baljväxter, äpple, banan, grön sallad, gurka, tomat och sojabönor förekommer B6-vitamin, B12-vitamin och folsyra som är viktiga för ögats funktion.
C-vitamin och E-vitamin är antioxidanter som skyddar våra ögon från cellskador orsakade av fria radikaler och UV-strålar. Näthinnan behöver dessutom C-vitamin för att kunna arbeta.
Bär, nötter och citrusfrukter liksom paprika är rika på dessa och viktiga vitaminer för ögonen.
Omega-3-fettsyror skyddar den gula fläcken i ögat (makula)
Fisk och nötter på tallriken! Undersökningar visar att en balanserad kost kan förebygga svåra ögonsjukdomar. Ett typiskt exempel är makuladegeneration (åldersförändringar i gula fläcken), som i värsta fall kan leda till blindhet, och som är vanligt hos personer 65 år och äldre. Om den gula fläcken (det område på näthinnan där vi ser som skarpast) inte förses med näringsämnen genom födan kan slagg, som stör blodcirkulationen av ögat, samlas. Oskarp syn och suddiga konturer är första tecknet på detta. Ett måttligt intag av omega-3 (som förekommer rikligt i linolja) samt de bägge karotenoiderna lutein och zeaxantin kan förebygga åldersbetingad makuladegeneration.
De sekundära växtämnena lutein och zeaxantin förekommer framför allt i gröna grönsaker såsom broccoli, spenat, grönkål, ärtor och avokado. Dessa karotenoider skyddar inte bara ögonen mot solens UV-strålning utan de skyddar även mot blått ljus från datorn, tv:n och mobiltelefonen.
Viktiga näringsämnen för synen
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an
Antocyaniner är mörka växtfärgämnen som stärker blodkärlen och förser ögat med syre och näringsämnen. Dessa finns i bär (blåbär, svarta vinbär, björnbär), mörka druvor, körsbär, men även i rödlök, rödkål eller aubergine. Zinkbrist bidrar till förändringar i ögats lins och kan leda till grå starr och makuladegeneration. Spårämnet finns främst i animaliska produkter, men även i nötter och spannmål.
Selen spelar en viktig roll för sunda ögon. Det förekommer framför allt i kött, fisk och ägg men även i svamp, kål och lök.
Vad är skadligt för ögat?
Vi vet det självklart redan: Att hänga på nattklubben som har dämpad belysning eller att chilla på soffan med chips och Netflix är inte direkt det bästa för våra ögon. Så länge man helst ofta än mera sällan avstår från sina cigaretter och nu som då tar sig ut på en joggingtur är en runda serietittande dock inte så farligt. Det man som linsanvändare borde unna sig minst en gång i veckan är: en dag utan linser. Vackra glasögon finns det idag för nästan varje smak och varje ansikte – och bindehinnan gläder sig självklart över lite extra syretillförsel.
Kosttillskott för ögonen – är det bra för ögonen?
Några vitaminpiller om dagen och du har fått i dig det dina ögon behöver? Riktigt så enkelt är det inte. Undersökningar visar att kroppen drar nytta av de näringsämnen som intas via födan betydligt bättre och effektivare än näringsämnen som intas som kosttillskott. Vi bör alltså inte undvika grönsaker och frukt utan borde inta vitaminer för ögonen på ett naturligt sätt. Men det gör ju inget – det finns så många läckra sätt att tillreda frukt och grönsaker på att det finns något för var och en.
Läckra recept för sunda ögon – vitaminer för ögonen
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an
Får det till lov att vara en smoothie till frukost eller till lunch? Det måste ju inte direkt vara en ren grönkåls- eller salladsvariant. Det bästa är att blanda grönsaker, frön och nötter med frukt för att få till en god smak och en perfekt vitaminblandning.
Läckra och hälsosamma är till exempel dessa tre smoothies:
Blåbär / morötter /valnötter eller hasselnötter / spenat / citron / ingefära
Äpple / säsongens bär / solrosfrön / myntablad
Banan / spenat / morötter / (kokos)mjölk / linfrön / ananas
Mixa alla ingredienser och späd ut med vatten efter behov. Tillägg en sked linolja och den perfekta smoothien för dina ögon är klar!