I andra delen av vår optikervokabulär tittat vi närmare på vilka typer av felsyntheter som finns, vilka glasbeläggningar som har vilken effekt och vad självtonande glas är.
Felsynthet:
Under begreppet felsynhet samlas många former av ögon- och synproblem, som till exempel närsynthet, långsynthet, nattblindhet eller färgblindhet. För att kunna se knivskarpt måste alla delar av ögat, som består av hornhinna, ögonkammaren som är fylld med kammarvatten, iris, pupill, lins och näthinna såväl som den vätskefyllda glaskroppen, fungera felfritt. Om så inte är fallet resulterar det i synnedsättningar.
Närsynthet:
Närsynthet är en felsynthet som innebär att man inte kan se saker skarpt som befinner sig på långt avstånd. Detta tillstånd kommer oftast smygande. Mild närsynthet med mindre än 0,5 dioptri klassas som normal. Vid alla värden högre än detta bör man skaffa sig synhjälpmedel i form av glasögon eller kontaktlinser.
Långsynthet:
Denna typ av felsynthet innebär att föremål på nära avstånd inte kan ses skarpt. Långsynthet utvecklas oftast under barndomsåren och är genetiskt betingad. En annan typ av långsynthet är ålderslångsynthet (BLOGLINK PRESBYOPIE), som uppkommer efter 35-årsåldern.
Synstyrka:
Med synstyrka avses förmågan att se skarpt. God syn är på intet sätt en självklarhet. För att bestämma synstyrkan rekommenderas ett syntest hos optikern eller ögonläkaren. Om det visar sig att du har en felsynthet måste de exakta korrektionsvärdena bestämmas, så att du kan få ett par glasögon som kan garantera glasklar sikt. För detta behöver optikern känna till din individuella styrka och brytningsfel.
Ackommodation:
Ögonlinsens förmåga att automatiskt anpassa sig till olika avstånd kallas ackommodation. Tack vare linsens brytkraft har ögat förmågan att dynamiskt ställa om fokus så att föremål på olika avstånd kan ses skarpt. Ansvarig för denna ackommodationsförmåga är den flexibla ögonlinsen som genom muskelkraft kan ändra sin form. Ciliarmuskeln som befinner sig på främre delen av ögats insida är en ringformad muskel som genom zonulatrådar är kopplad till ögonlinsen. När man fokuserar på olika föremål på varierande avstånd omformar sig linsen. Det sker genom att ciliarmuskeln spänns samtidigt som zonulatrådarna därmed slappnar av, vilket leder till att linsen antar formen av ett klot. Detta är en förutsättning för att kunna fokusera på föremål på nära avstånd (närackommodation). Ackommodationsförmågan blir sämre med åldern, eftersom ögonlinsen blir stelare. Att föremål på nära avstånd inte uppfattas som skarpa längre är alltså en naturlig del av åldringsprocessen. Detta tillstånd kallas ålderslångsynthet eller presbyopi.
Glasögonrecept:
Om man vill skaffa sig ett par nya glasögon måste man ha koll på många olika värden som framkommer ur det syntest som en legitimerad optiker eller ögonläkare utför. Värdena från detta test sammanställs i ett så kallat glasögonrecept eller synrecept. Värdena i glasögonreceptet delas upp mellan vänstra och högra ögat, eftersom felsyntheten kan variera mellan ögonen.
Dioptri:
Måttenheten dioptri används för att beskriva hur starkt ett glasögonglas behöver bryta ljuset för att korrigera synfelet. Eller enklare beskrivet: dioptrier anger glasögonglasens styrka. I glasögonreceptet, som man vid felsynthet får av en ögonläkare eller optiker, står dioptrivärdena. Positiva dioptrivärden står för långsynthet medan negativa dioptrivärden står för närsynthet.
Pupillavstånd:
Pupillavståndet mäter avståndet mellan pupillerna och mitten av näsan. Såväl vänster som höger enkelpupillavstånd mäts individuellt från mitten av näsan till respektive pupill, eftersom pupillerna oftast inte sitter på ett symmetriskt avstånd från näsan. Summan av båda mätvärdena ger det sammanlagda pupillavståndet.
UV-skydd:
UV står för den osynliga ultravioletta strålningen som oavsett väder påverkar ögonen och som i längden skadar ögonen. Med UV-skydd 400 på glasögonglasen blockeras alla våglängder under 400 nm.
Antireflexbehandling:
Lotusplantans blad har ett naturligt biologiskt skikt som gör att smuts och vatten pärlar ihop sig och faller av. Denna eftertraktade effekt har även det smutsavvisande skiktet på glasögonglasen, som därför har fått namnet lotusskikt.
Självtonande glas:
Glasögon med självtonande glas passar för alla ljusförhållanden. Oavsett om du är inomhus eller utomhus, i ljus eller mörker – glasögonglasen anpassar sig till alla ljusförhållanden och avlastar ögonen. En fördel med självtonande eller fototropa glas är att man inte behöver byta glasögon vid olika ljusförhållanden. Vid infallande solstrålning antar glasen automatiskt en mörkare färg, medan glasen blir ljusare vid svagare solinstrålning.
Leave a Comment